Откриха връзка между бактериите и психичните разстройства


Неотдавнашно проучване показа, че вероятността пациенти с шизофрения или други психични разстройства да имат ДНК на бактериите Bartonella в кръвта си е три пъти по-висока, отколкото при тези, които не страдат от тези заболявания. Това подкрепя идеята, че патогените, особено тези, пренасяни от насекоми, могат да играят роля в психичните заболявания.

Бактериите Bartonella се разпространяват предимно от бълхи, въшки и евентуално кърлежи и животните, които ги пренасят. Изследванията са установили 45 различни вида Bartonella, 18 от които са известни като заразяващи човека.

Учените са изследвали кръвни проби от 116 души за ДНК и антитела на Bartonella. Сред участниците 29 са здрави и са контролна група, 16 са с ранни симптоми, 51са диагностицирани с психоза и 20 са роднини на тези с психоза. Установено е, че 43% от хората с психоза са имали ДНК на Bartonella в кръвта си, в сравнение с 14% от контролната група.

Това проучване се основава на по-ранни изследвания в Колумбийския университет, които установяват по-високи нива на възпаление в кръвта на пациенти с психоза и на проучване от 2020 г. в Университета на Северна Каролина, което открива ДНК на Bartonella в 65% от пациентите с шизофрения в сравнение с 8% от контролната група.

Доказателствата, свързващи инфекциите с Bartonella с психични разстройства, подчертават необходимостта от повече изследвания на ролята на патогените в психичното здраве. По-доброто диагностициране и разбиране би могло да доведе до нови стратегии за лечение и превенция на психични разстройства, което може да помогне на много пациенти и техните семейства.


Източник: Frontiers in Psychiatry

© 2015 — 2024
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори