Астрономи задействаха устройство, което ще им позволи да наблюдават черната дупка в центъра на Млечния път


Астрономи, работещи с веригата от телескопи VLT в Чили, обявиха успешното активиране на ново устройство, наречено GRAVITY, което ще им позволи да надзърнат в центъра на собствената ни галактика.

Устройството комбинира силата на четирите 8-метрови телескопа, изграждащи VLT. Получените данни са еквивалент на използването на телескоп, с диаметър на огледалото от 130 метра! Това позволява да се видят и определят размерите на наистина далечни космически обекти, чието наблюдение не е по-силите на другите телескопи. Сред тях са извънслънчеви планети, звезди и не по-малко вълнуващо – на черни дупки.

Един от първите обекти, които учените възнамеряват да проучат е Sagittarius A* (Sgr A*) – черната дупка, намираща с в сърцето на Млечния път. За целта учените са започнали наблюдение на звезда, наречена S2, която обикаля в близост около черната дупка. Като наблюдават внимателно звездата и движението ѝ, учените ще могат да проверят доколко то отговаря на теоретичните модели, определени от Теорията на относителността.

Sgr A* e отдалечена от нас на 26 000 светлинни години, затова възможността да надникнем в тайните ѝ е вълнуваща за учените.

Най-интересните наблюдения тепърва предстоят – очаква се през 2018 г. звездата S2 да премине в най-близката си точка до черната дупка – само на 17 светлинни часа -, което ще позволи на учените по-точно да измерят всички евентуални отклонения от Общата теория на относителността.


Източник и снимка: http://www.eso.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори