Някои все още отричат глобалните климатични промени…, а Арктика вече изгуби огромна част от дългогодишните си ледове


Северният ледовит океан все повече се доближава до времето, в което ще се превърне в Северен размразен океан. Нови данни от изследване на NASA сочат, че повече от половината му дългогодишни ледове вече са се разтопили под въздействието на климатичните промени и глобалното затопляне на планетата ни.

Изследването комбинира спътникови с подводни наблюдения. Всички те сочат едно – към днешна дата около 70% от ледената покривка на океана вече се състои не от многогодишен, а от сезонен лед, който се топи всяка година.

Дългогодишните ледове запазват целостта си поне за 2 години. Този тип ледове имат някои доста по-различни характеристики от сезонните.

На първо място, те са много по-плътни и дебелината им е доста над 2 метра, колкото обикновено достигат сезонните.

Многогодишните ледове са и много по-малко солени – всъщност някога първите изследователи на региона са си разтопявали такъв лед, за да пият вода. По-малкото съдържание на сол ги прави и по-устойчиви на разтопяване.

Но от 1958 г. насам постоянната ледена покривка на океана се е свила с почти 2 милиона квадратни километра!

Загубата на такова огромно количество лед води до непредсказуемо поведение на местните климатични условия, а отражението ѝ върху екосистемите в региона може да бъде пагубно.

Над 97% от учените, занимаващи се с изследването на климата, са единодушни, че Земята е в период на непознато силни досега климатични промени, предизвикани предимно от човешката дейност и водещи до свят, в който вода, храна и нормални условия за живот може да липсват за огромен брой хора, а цели екосистеми да изчезнат. Но заради късогледа политика и краткосрочни икономически интереси често предупрежденията им биват нечути. Докато не стане наистина късно…


Източник: IOPscience

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори