Широкоразпространен антидепресант чувствително намалява риска от хоспитализация при боледуване от COVID-19


Широкоразпространен антидепресант чувствително намалява риска от хоспитализация при боледуване от COVID-19

Данните от клинично проучване, наскоро публикувано на страниците на специализирания медицински журнал The Lancet сочат, че редовния прием на лекарството флувоксамин (феварин) чувствително намалява риска от хоспитализация или смърт, вследствие на COVID-19.

Флувоксамин е лекарство, налично от години на пазара, което обикновено се предписва при състояние, като обсесивно-компулсивно разстройство и депресия. За него обаче е известно и че подтиска имунните реакции и намалява увреждането на тъканите. Изхождайки от това, учени са провели опити с над 1400 души, боледуващи от COVID-19  в Бразилия.

В рамките на клиничното изпитание половината от участниците са приемали флувоксамин, а другата половина – плацебо.

Резултатите сочат, че при групата приемаща истинското лекарство и то в ранните етапи на заболяването, нуждите от допълнителни медицински грижи са намалени с 65%, а смъртните случаи – с около 90%.

Първите данни за потенциалното „странично“ действие на флувоксамина са от 2019 г., когато е установено, че лекарството е способно да намалява значително възпалението при сепсис, при опити, проведени с мишки.

Подобни резултати са обнадеждаващи, но учените предупреждават, че има и потенциални спънки. Една от тях е, че опитите са провеждани в Бразилия и отразяват местния опит и специфики при лекуване и оказване на болнична помощ при случаи на COVID-19. Ако обаче последващи опити потвърдят подобни резултати и на други места, това може да бъде добре дошла помощ в оказването на навременна помощ в ранните етапи на протичане на COVID-19, преди да настъпят усложнения. А фактът, че лекарството е с ниска цена, широкодостъпно и с изтекли патентни права, означава, че окаже ли се ефективно в глобален мащаб, не би трябвало да има пречки пред осигуряване на достатъчно наличности от него.


Източник: Effect of early treatment with fluvoxamine on risk of emergency care and hospitalisation among patients with COVID-19: the TOGETHER randomised, platform clinical trial; Gilmar Reis, PhD; Eduardo Augusto dos Santos Moreira-Silva, PhD; Daniela Carla Medeiros Silva, PhD; Prof Lehana Thabane, PhD; Aline Cruz Milagres, RN; Thiago Santiago Ferreira, MD, et al.; DOI:https://doi.org/10.1016/S2214-109X(21)00448-4

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори