„Амбиция“ – когато фантастиката и науката се преплитат!


Амбиция“ е страхотен кратък филм на номинирания за Оскар режисьор Tomasz Bagiński!

Съвместен проект на Tomasz Bagiński и Европейската космическа агенция, той разказва историята на една от най-амбициозните космически мисии в историята – Розета – чрез похватите на научната фантастика.

Вижте едно далечно бъдеще, в което хората са се превърнали в творци на нови светове и чрез него научете повече за амбициозното им начало. Неговото олицетворение е мисията Розета – един от най-големите научни успехи за 2014, а и изобщо! На 12 ноември 2014, след 10 годишно пътуване в космоса, космическият кораб Розета достигна кометата Чурюмов-Герасименско и успешно приземи на нея спускаемия модул Филе. За първи път човечеството видя образи от повърхността на комета. Филе в момента „спи зимен сън“, поради изчерпани батерии.  С приближаването на кометата към Слънцето, вероятно слънчевите му панели ще получат достатъчно светлина, чрез която да заредят отново батериите.

Получените данни са от огромно значение за да си обясним възникването на живота на Земята. Счита се, че кометите, богати на органични вещества и воден лед, са били катализатора, направил възможно възникването на живота на родната ни планета.

Затова отделете няколко минути на „Амбиция“, преплитащ в себе си страхотна атмосфера и истински данни. Няма да съжалявате!

Приятно гледане!

* Филмът има налични български субтитри. Ако не се заредят автоматично, изберете ги от YouTube плеъра.

subs1

 

 

Музиката във филма е дело на българина Атанас Вълков. Можете да я чуете от по-долу:

Науката е така вълнуваща!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори