Александра Елбакян – истински Робин Худ в научните среди


Какъв трябва да бъде достъпът до научните публикации? Трябва ли да бъде платен? Или може би трябва да е свободно достъпен, ако наистина човечеството е заинтересовано от това да се развива. Една жена, учен невролог, е избрала втория вариант. И последните години е посветила всичките си усилия за да осъществи това.

Александра Елбакян е учен невролог. По време на изследванията си тя все по-често се е сблъсквала с реалността да не може да използва определен научен източник, просто защото не разполага с достатъчно средства, за да ги го позволи. А едно сериозно изследване може да се позовава и да стъпва на основата на десетки, стотици дори и хиляди по-раншни изследвания…

Затова през 2011 тя създава сайта Sci-Hub. Чрез него тя дава безплатен достъп до, може да се каже, почти всички важни научни публикации. До момента това са над 47 милиона броя!

sci-hub-website

Достатъчно е само да въведете уникалния регистрационен номер на дадено изследване или дори името, под което е публикувано в платено академично издание и след секунди страницата ви връща пълния текст на материала. Проблемът е само един, но важен – съгласно действащите закони, това определено е „пиратски сайт“, който незаконно предлага иначе платено съдържание.

Издателствата, които оригинално публикуват научните трудове, печелят огромни суми чрез платеното им предоставяне на заинтересованите учени, университети и въобще всеки, готов да си плати. Но цената за достъп далеч не е ниска. Може би най-голямото академично издателство, Elsevier, има цени, превишаващи $30 за публикация! Всъщност, големи университети като Кеймбридж и Оксфорд неведнъж са се оплаквали, че таксите, които плащат за достъп до такива публикации са на моменти непосилни. И затова миналата година дори закриха част от досегашните си абонаменти.

Въпреки това обаче Elsevier и другите подобни издателства имат закона на своя страна. Понастоящем Elsevier са завели дело срещу Елбакян. Ако то бъде спечелено от издателството, изследователката ще дължи сума между $750 – $150 000 за ВСЯКА качена в сайта ѝ научна публикация! Сами преценете на фона на 47 000 000 публикации каква непосилна сума  е това!

Елбакян обаче не се плаши лесно. Тя стои зад идеята „премахване на всички бариери по пътя на науката“ и счита, че моралното право е на нейна страна и че по този начин тя помага за равноправния достъп до знания, в името на научния прогрес.

Коя страна по спорът ще спечели, тепърва предстои да се види – делото е заведено лятото на 2015 г. и със сигурност няма да е от кратките. Дори издателството да спечели, вероятно ще е малко трудно наложените глоби да бъдат взети. Изследователката в момента живее в Русия и липсата на каквито и да било нейни активи в САЩ ще направи трудно прилагането на едно евентуално съдебно решение в неин ущърб. Самият сайт също не се хоства на територията на САЩ, което допълнително усложнява хода на делото…

Източник: http://bigthink.com/neurobonkers/a-pirate-bay-for-science

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори