Активното наблюдение на пациенти с рак на простатата може да позволи безопасно отлагане на по-агресивно лечение, сочи ново дългогодишно проучване


Ново дългогодишно проучване, публикувано в New England Journal of Medicine, сочи, че много мъже с рак на простатата могат да отложат или да пропуснат агресивни лечения като операция или облъчване, без да това да намали шансовете им за оцеляване. Вместо това пациентите могат да се подложат на активно наблюдение на рака след поставяне на диагнозата.

По време на проучването изследователите са проследили повече от 1600 мъже в Обединеното кралство в продължение на 11 до 21 години след поставянето на диагнозата и са установили, че всички пациенти са имали сходно нисък риск от смърт, независимо от лечението, което са получили. Освен това 133 души от групата за наблюдение никога не са се подлагали на операция, лъчетерапия или терапия с хормонални блокери и въпреки това са оцелели. По време на проследяването около 330 мъже от групата за наблюдение, или 60%, в крайна сметка са претърпели операция или лъчетерапия, но изчакването на лечението изглежда не е повлияло на риска от смърт. Като цяло високорисковият рак на простатата се диагностицира само в 15% от случаите – така че повечето случаи на рак на простатата са с нисък до среден риск и потенциалните рискове и ползи от операцията и лъчетерапията трябва да бъдат внимателно обмислени.

Пациентите с рак на простатата с нисък или среден риск могат да обмислят отлагане или пропускане на агресивното лечение, тъй като тези лечения могат да предизвикат дългосрочни странични ефекти. Пациентите с високорисков рак обаче все още се нуждаят от ранно и агресивно лечение. В проучването са участвали пациенти на възраст между 50 и 69 години, които са били разделени на случаен принцип в три групи, на които са били прилагани различни методи за лечение на рак.


Източник: New England Journal of Medicine

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори