Ако умра на Марс…


През 2012 бе обявено началото Mars One – един от най-амбициозните проекти в историята на човечеството!

В рамките на програмата се планира до 2024 г. на Марс да се изгради база, годна да поддържа неопределено дълго време условия за живот неголяма група хора. 4 души ще пристигнат през 2024. А година или две по-късно, ако всичко с първата група е наред -още 4. След това броят им може да се увеличава с още хора.

Но има „уловка“ и то сериозна такава. Всички тези хора… НИКОГА няма да се върнат на Земята! Пътуването е еднопосочно. Те ще пътуват, живеят… и умрат на Марс, ставайки първите чуждопланетни колонисти в човешката история!

Предварителната селекция на желаещите тази саможертва вече започна. Около 200 000 души заявиха желанието си да станат марсианци. След внимателен подбор, техният брой в момента е малко над 600, а през тази и идните години, ще бъде намален многократно, докато остане малък екип. Той ще мине усилени тренировки през идващото десетилетие. Така членовете му ще са готови за предизвикателствата на полета и за живота върху един извънземен свят.

Кои са тези хора? Кои са тези чудаци, щури, някои биха казали –  откачени хора – които доброволно се отказват от всичко, което прекрасната ни планета може да им даде? Какво ги кара да го желаят? Готови ли са наистина да се разделят завинаги с всички свои близки? С любовта? Със секса? С обикновеното ежедневие? Как приемат мисълта, че костите им ще останат на една чужда планета? Вижте историята на трима от кандидатите.

Студент по физика от Великбритания, иракчанка, емигрирала в САЩ и  млад доктор от Мозамбик – безкрайно различни хора, с безкрайно различни съдби и поглед върху живота. И с една обща цел – да живеят и умрат на Марс.

Снимка: Mars One

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори