Как хлебарките променят стратегията си за ухажване, в отговор на използваните инсектициди


Някои мъжки хлебарки развиват нови стратегии за ухажване на женските, за да се справят със затруднения, предизвикани от използването на инсектициди. Това сочат данните от ново проучване на тези будещи всеобщо отвращение насекоми.

В голяма част от инсектицидите се съдържа глюкоза. Адаптивната еволюция на хлебарките постепенно е научила някои видове от тях да я избягват. Това обаче е довело и до неочаквани промени в размножителните им навици.

Известно е, че мъжката хлебарка предлага на женската своеобразен дар, съдържащ малтоза, която бързо се разгражда до глюкоза от слюнката на женската. Но някои женски хлебарки са склонни да отхвърлят подаръка и мъжкия, защото вече свързват глюкозата с опасност. Това поведение обаче намалява успеха на мъжките при чифтосване и от своя страна те са променили начините си на ухажване.

Учените са проучили групи хлебарки — една която приема и една, която не приема глюкоза. Те установили, че мъжките са развили две адаптивни черти, за да се справят с промененото сексуално поведение на женските. Първо, в даровете си те са започнали да вграждат повече повече малтотриоза — захар, която е по-устойчива на слюнчените ензими и е по-малко вероятно да предизвика отказ у женската. Второ, те започват копулация по-бързо от обичайното, преди женските да спрат да се хранят с подаръка им и евентуално да ги отхвърлят.

Изследването показва как бързата адаптивна еволюция може да създаде предизвикателства през размножаването на даден вид, но също така и как компенсаторната поведенческа еволюция може да намери алтернативни решения.


Източник: Wada-Katsumata Ayako, Hatano Eduardo and Schal Coby; 2023; Gustatory polymorphism mediates a new adaptive courtship strategy; Proc. R. Soc. B.; 2902022233720222337; http://doi.org/10.1098/rspb.2022.2337

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори