Агресивната музика не влияе негативно на слушателите


Обикновено се допуска, че слушането на агресивна музика, като например хеви метъл, води до нарастване на нивата на гневност и агресия в слушащите я. Но дали е така? Наскоро проведен експеримент дава интересен резултат.

В експериментът извършен от изследователи от Университета в Куинсланд, са взели участие 39 души на възраст между 18 и 34 години,  които са любители на агресивна музика.

Експериментът протича на няколко етапа. Първо в участниците е предизвикано състояние на раздразнение и гняв, чрез това да разкажат  и обсъждат някаква случка, която наистина ги е вбесила. След като това емоционално състояние е постигнато, им е даден избор – 10 минути да слушат любимата си агресивна музика или просто да седят в тишина. След изтичането на 10-те минути участниците са оценени от психолог по специална скала, показваща позитивното или негативното им емоционално състояние. Също така са следени и показатели като сърдечният им ритъм.

Резултатите показват, че агресивната музика не е направила гневните хора по-гневни. Вместо това, тя пасва на емоционалното им състояние и в процеса на слушане води до появата на по-позитивна нагласа. Както се оказва, слушането на агресивна музика е здравословен начин за намаляване на раздразнението, гнева и други подобни емоционални състояния.

Чувствате ли се раздразнени или ядосани? Послушайте агресивна музика и ще се почувствате по-добре!

Източник: http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnhum.2015.00272/abstract

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори