Диабетът и беззъбието водят до влошаване на познавателните способности при възрастните хора


Ново изследване показва, че възрастните хора, които едновременно страдат от диабет и са загубили зъбите си, са изложени на по-голям риск от влошаване на познавателните (когнитивните) способности, отколкото тези без нито едно от двете състояния.

В проучването, продължило 12 години, са обхванати почти 10 000 души. Изследователите са установили, че възрастните хора на възраст 65-84 години с диабет и пълна загуба на зъби имат по-лоши познавателни функции от своите връстници без нито едно от двете състояния. Влошени познавателни функции са наблюдавани и при групи хора, имаща само един от двата здравословни проблеми, макар и с по-нисък темп на влошаване.

Тези констатации подчертават значението на стоматологичните грижи и управлението на диабета за намаляване на личните и обществените разходи, свързани с болестта на Алцхаймер и други свързани с нея форми на деменция. Диабетът е известен рисков фактор за влошаване на познавателните способности и деменция, като се смята, че характеристиките на диабета допринасят за промени в мозъка. Заболяването на венците и загубата на зъби също са рискови фактори за когнитивно влошаване и деменция, а възпалителните процеси могат да допринесат за когнитивния упадък. Също така, болезнените венци и липсващите зъби могат да затруднят дъвченето, което води до промени в начина на хранене, които от своя страна с времето могат да доведат до недостиг на хранителни вещества.

Изследователите подчертават значението на редовните посещения при зъболекаря, спазването на лечението на диабета и самообслужването за контрол на нивата на кръвната захар, както и на когнитивния скрининг в първичната медицинска помощ за възрастните хора с лошо орално здраве и диабет.


Източник: Wu B, Luo H, Tan C, et al. Diabetes, Edentulism, and Cognitive Decline: A 12-Year Prospective Analysis. Journal of Dental Research. 2023;0(0). doi:10.1177/00220345231155825

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори