Капка кръв може е да всичко, което е нужно за ранно засичане на рак на белите дробове


Ракът на белите дробове е убиец № 1 сред раковите заболявания. Една от основните причини за това, е, че в преобладаващата част от случаите в ранните си фази болестта протича безсимптомно, а в късните си фази, нанесените от нея щети са твърде големи и преживяемостта е много ниска. Ново изследване обаче дава надежда за възможност за ранно установяване на лезии на рак на белите дробове, чрез кръвна проба.

Проучването е публикувано на страниците на специализираното издание Proceedings of the National Academy of Sciences и се базира на т. нар. метаболомика – изучаването на метаболома, който представлява съвкупността от различните метаболитни процеси протичащи в организма.

Заболявания, като раковите неизменно водят до промени в метаболитния профил на кръвта и учените предлагат това да бъде установявано чрез извършването на  магнитно-резонансна спектроскопия  с висока разделителна способност. Според учените подобен подход може да се използва и при други видове ракови заболявания – направени са първите стъпки за ранно засичане на рак на простатата -, както и за заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Преди обаче подобни тестове да станат факт и да получат разпространение, ще са нужни по-задълбочени изследвания и провеждането на по-голям брой опити, за установяване на ефикасността и точността им при различни групи хора, и при различните форми на ракови заболявания.


Източник: Screening human lung cancer with predictive models of serum magnetic resonance spectroscopy metabolomics, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2110633118

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори