Космическият телескоп Джеймс Уеб показа първите си изображения и те са УДИВИТЕЛНИ!!!


В самото начало на 2022 г., телескопът Джеймс Уеб пристигна на местоназначението си, отдалечено на 1,5 милиона километра от Земята. От тази далечна точка едно от най-сложните съоръжения, създавани някога, има уникален поглед към дълбокия космос. Той разполага с прецизно настроени 18 огледала, образуващи съвкупност от едно голямо 6,5-метрово огледало. Благодарение на него той може да надникне по-далеч и да даде по-детайлен образ от всеки друг телескоп, създаван някога.

Ето и първите снимки:

На тази снимка е показан галактическия куп SMACS 0723. Снимката ни позволява да погледнем наистина назад, към началото на нашата Вселена. Някои от по-мъглявите „петънца“, всъщност са галактики, такива, каквито са били преди повече от 13,1 милиарда години – по-малко от 1 милиард години след раждането на Вселената!

Удивителна подробност е, че благодарение на спектралния анализ, учените вече знаят, че дори по това време, в космическия газ вече е имало кислород и други от елементите, които днес неизменно свързваме с живота.

Горната снимка е втората, споделена от учените, отговорни за работата на телескопа. На нея се вижда спектралния анализ на атмосферата далечна извънслънчева планета. Планетата носи името WASP-96 b и е горещ газов гигант, обикалящ близо до зведа, много подобна на нашето Слънце.

Данните показват, че в планетата има атмосфера, гъсти облаци и вода.

Третата снимка показва смъртта на звезда. Тя ни показва планетарна мъглявина, каталогизирана като NGC 3132, образувана от смъртта на по-слабата звезда в центъра на изображението. Тя изхвърля газ и космически прах във всички посоки в продължение на хиляди години и се намира на около 2500 светлинни години от нас.

Квинтетът на Стефан – визуална група от пет галактики е предмет на следващата снимка. Това е най-голямата снимка, направена от телескопа Джеймс Уеб досега и съдържа почти 1000 отделни снимки, обединени в една огромна мозайка. Информацията, която учените ще получат от тази снимка, ще им помогне да разберат как си взаимодействат отделните галактики, докато сливат или профучават една покрай друга.На снимката могат дори да се видят огромни ударни вълни, предизвикани от една от галактиките, разбиваща се в купа.

Тази удивителна снимка показва едно от местата, където се раждат нови звезди – мъглявината Карина. Заснето в инфрачервена светлина, това изображение за първи път разкрива невидими досега области на звездообразуване. Невероятната детайлност на изображението позволява на учените да видят звезди, които досега не са знаели, че са там, както и структури, за които все още нямат обяснение.

Космическият телескоп Джеймс Уеб безспорно е едно от големите инженерни и научни постижения на цивилизацията ни, а началото на работата му е спиращо дъха. Учените очакват, че той може да има време на работа 20 години… и можем само гадаем, колко ли още космически чудеса ще бъдат открити и разбрани благодарение на данните, които удивителното съоръжение ще ни изпрати!

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори