Стартира първата в света автономна автобусна услуга


Alexander Dennis Limited, дъщерно дружество на световния производител на автобуси NFI Group, обяви старта на нова автономна автобусна услуга в Източна Шотландия. Проектът CAVForth (Connected Autonomous Vehicles — свързани автономни превозни средства) е съвместен проект на редица компании, сред които Bristol Robotics Lab, Edinburgh Napier University, Fusion Processing Ltd, Transport Scotland и Stagecoach — най-големият автобусен оператор в Обединеното кралство. Очаква се услугата да започне работа от 15 май 2023 г.

В рамките на услугата ще бъдат използвани 5 самоуправляващи се автобуса по 23-километров маршрут през моста Forth Road Bridge. Те ще се движат в смесен трафик със скорост до 50 км/ч. Автобусите ще бъдат автономни на ниво 4, което означава, че ще могат да поемат пълен контрол върху всички задачи, свързани с шофирането, но в тях ще присъстват и двама служители, които ще наблюдават технологията и ще отговарят на въпроси на клиентите. Проектът се разработва от 2018 г. насам, като успоредно с тестовете се провеждат и широки обществени консултации.

Самоуправляващите се автобуси предлагат възможности за подобряване на безопасността чрез премахване на елемента на човешка грешка, както и ползи за околната среда чрез насърчаване на обществения транспорт и работа с по-голяма горивна ефективност. Стартирането на тази услуга бележи важен етап в развитието на автономните превозни средства и инфраструктурата на обществения транспорт в Обединеното кралство и ще създаде добър пример и в други държави.


Източник и снимки: Alexander Dennis Limited; Google Maps

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори