Обикновеният домашен прах може да допринася… за наднорменото тегло?!


Ако искате да сте слаби, обичайната комбинация е – бъдете физически активни, хранете се здравословно и с мярка. Ново изследване обаче е на път да добави още едно изискване към горните две – уверете се, че обитавате чист дом!

Данните от изследване на учени от САЩ, сочат че обикновения домашен прах може да доведе до натрупване на повече триглицериди (т.е.  мазнини) в клетките.

Причината? В него често се съдържат химикали, нарушаващи работата на ендокринната система.

Химикалите, нарушаващи работата на ендокринната система са най-разнообразни съставки, от естествен или изкуствен произход, които взаимодействат с човешките хормони или имитират действието им. Оказва се, че тези химикали са една от често срещаните съставки на праха в домовете ни.

Към момента не е ясно точно кои от тези химикали оказват най-голямо въздействие върху работата на клетките, но са известни част от източниците им – мебели, изолации, електроника, строителни компоненти.

До тези данни е достигнато, след като учените са проверили въздействието на частици домашен прах върху клетъчни култури, отгледани в лабораторни условия. При голяма част от тестовете праха е водел до ускорено натрупване на триглицериди, а в част от случаите – и до делене на клетките, водещо до появата на по-голямо количество прекурсорни мастни клетки.

От по-ранни изследвания, проведени върху животни, има данни, че ранното излагане на някои от гореспоменатите химикали може да причини увеличаване на теглото на по-късен етап от живота.


Източник: pubs.acs.org

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори