Нов алгоритъм има способността да предвижда действията ни


Учени от САЩ създадоха уникален софтуерен алгоритъм, с чиято помощ робот би могъл да предугади действията ни преди да сме ги извършили!

Постижението звучи невероятно, но е съвсем реално. Зад него не стои възможността на машините да четат мислите ни (все още!), а алгоритъм с чиято помощ наблюдавайки предходните ни действия, машината може да си извади достоверни заключения за това, какви ще бъдат следващите ни.

Представете си, че протягате ръка, за да вземете чашата ароматно кафе пред вас. Но в процеса на извършване на движението, някакъв друг обект се препречва на пътя на ръката ви и действието ви е нарушено. Въпреки това, ако до вас седи човек, той с голяма степен на сигурност би могъл да отгатне, че вие всъщност сте възнамерявали да вземете чашата.

Именно по такава логика действа и новия алгоритъм.

Постижението е значително, с оглед почти неограниченото му приложение в множество области. Представете си умна бионична ръка екипирана с тази технология. Тя би позволила да се извършват голям брой действия дори и при непълна информация за извършването на самото моторно действие. Също така полезно би било приложението на подобен алгоритъм  в област като създаването на полу- или изцяло автономни автомобили…

Източник: http://www.sciencealert.com/scientists-develop-psychic-robot-that-can-predict-our-actions

Снимка: Shuterstock

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори