Космическият телескоп Джеймс Уеб откри четири от най-старите галактики във Вселената


Космическият телескоп Джеймс Уеб (JWST) откри 4 от най-отдалечените галактики, наблюдавани някога. Те се намират на повече от 13 млрд. светлинни години от Земята и са се родили само 300 до 500 млн. години след Големия взрив. Откритието хвърля светлина върху детството на Вселената и показва как са изглеждали галактиките, когато тя е била само на няколкостотин милиона години.

Това, което отличава тези 4 галактики от предишни подобни открития, е, че възрастта им е категорично потвърдена, благодарение на най-съвременни методи за измерване на спектрите им.

Галактиките съществуват в епохата на рейонизацията — период, в който са се формирали първите звезди. Въпреки възрастта си, галактиките произвеждат звезди с много бързи темпове, което изненадва изследователите. Те съдържат само атоми на водорода и хелия от ранната Вселена, което предполага, че звездите им не са имали време да образуват по-тежки елементи.

Откритието показва, че галактиките може да са се образували по-рано, отколкото се смяташе досега. Астрономите се надяват, че с помощта на телескопа Джеймс Уеб ще открият първите галактики, но може да се окаже че раждането им е станало дори по-рано, отколкото дори JWST е в състояние да засече.


Източник: Curtis-Lake, E., Carniani, S., Cameron, A. et al. Spectroscopic confirmation of four metal-poor galaxies at z = 10.3–13.2. Nat Astron (2023). https://doi.org/10.1038/s41550-023-01918-w

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори