Броят на потвърдените извънслънчеви планети надхвърли 5000


Учените от NASA обявиха, че броят на известните и потвърдени извънслъчеви планети вече е5 005, след като към списъка бяха добавени наведнъж нови 65.

Само до преди 3 десетилетия човечеството не познаваше нито един свят извън Слънчевата система. Знанието, че отвъд пределите ѝ има и други планети, беше изцяло теоретично, а съществуващите наблюдения бяха ограничени от технологичното развитие. Днес вече знаем за над 5 000 свята. И това е по-малко дори от „върха на айсберга“ – изхождайки от досега наученото, се счита че в само в Млечния път съществуват най-малко още 100 до 200 МИЛИАРДА планети!

Откритите досега планети  са наистина разнообразни и чудни светове. Сред тях има газови гиганти, подобни на Юпитер; има скалисти планети, подобни по размери на Земята; има сковани от студ и мрак светове, чиито звезди са отдавна умрели; други имат по две слънца… Повечето от планетите, открити досега са сравнително близки – в рамките на до няколко хиляди светлинни години. Но с усъвършенстването на астрономическия инструментариум несъмнено ни очакват още безброй чудни светове за откриване.


Източник и снимки: NASA

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори