Китай ограничава времето за онлайн игри на подрастващите


Китайските власти обявиха, че въвеждат ограничения върху времето, което подрастващите граждани на страната могат да отделят, за да играят на онлайн игри.

Понастоящем Китай е вторият най-голям пазар на електронни игри в света, отстъпвайки само на САЩ. Но властите от години се опитват да регулират каква част от времето си децата и младежите прекарват играейки на електронни игри. Особено популярни в страната са различните онлайн игри, които могат да имат почти пристрастяващо въздействие върху някои подрастващи. Всъщност, миналата година Световната здравна организация въведе официален термин за това – „игрово разстройство„. Счита се, че ако в продължение на поне 12 месеца интересът към видео игрите е за сметка на нормални лични, семейни, социални, образователни и други важни отношения и области, и въпреки това индивида продължава да играе със същите или дори ескалиращи темпове, то е налице игрово разстройство.

За да се борят с подобни състояния, властите в Китай въвеждат определени ограничения:

  • Играчите под 18 г. нямат право да играят онлайн игри между 22:00 и 08:00;
  • Времето за игра в делнични дни е сведено до 90 минути на ден, а през почивните дни и по време на празници – 180 минути;
  • Играчите, които са на възраст между 8 и 16 г. не могат да харчат по повече от около 30 долара месечно за онлайн игри. За тези, на възраст между 16 и 18 г. сумата е двойна.

За да може да се спазват възрастовите ограничения се планира да бъде създадена единна система за идентифициране, която да се въведе в различните игрови платформи и с нейна помощ да се определя възрастта на играещите.

Доколко новите мерки ще помогнат тепърва ще се разбере. От една страна, подобна мярка има своите основания – неразумното използване на всяка една технология може да има отрицателни последствия. От друга – вместо да се намесва правителството, родителите могат да изпълняват по-проактивна роля в организацията и запълването свободното време на децата си и така да се постигне разумен баланс.


Източник: ВВС

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори