Учени публикуваха план за използване на изкуствен интелект за удължаване на човешкия живот


Учени, работещи в областта на компютърните технологии, изкуствения интелект (ИИ) и медицината, публикуваха труд, очертаващ ново поле на науката, което обединява ИИ, фундаментални изследвания и медицина в нова област, наречена „медицина за дълголетие„.

Традиционният подход в медицината е да се лекуват болестите. Но премахването на една или друга болест поотделно, дори на такива, като раковите заболявания няма да доведе до драстично увеличение на средната очаквана продължителност на живота на хората. Това е така, защото в рамките на живота множество процеси, свързани със стареенето на организма действат кумулативно и водят до различни заболявания.

Поради тази причина учените предлагат и описват основите на рамка за приложение на ИИ и т. нар. дълбоко обучение, при което машините анализират големи обеми от разнообразна информация, правят взаимовръзки между отделни данни и получавайки нови знания, повишават ефикасността си в определена област.

ИИ ще събира, анализира и ще търси информация в области като:

  • биология (развитие на биомаркери, идентификация на биологични цели, дизайн на протеини);
  • химия (молекулярен скрининг, създаване на нови съединения);
  • медицина (дизайн и анализ на клинични изпитания, анализ на съществуващи медицински данни);
  • психология (духовно здраве, депресия, мотивация, поведенчески модели);
  • изследвания в областта на биологичното стареене.

Виждайки взаимовръзки в океана от информация, ИИ ще може да предложи уникални решения, свързани с удължаване на човешкия живот, които да бъдат приложени към болничните грижи и към медицината за дълголетие.


Източник: Zhavoronkov, A., Bischof, E. & Lee, KF. Artificial intelligence in longevity medicine. Nat Aging 1, 5-7 (2021). https://doi.org/10.1038/s43587-020-00020-4

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори