Стотици яйца на древно летящо влечуго открити в Китай


Разкопки в северозападната част на Китай разкриха огромен брой вкаменени яйца на птерозаври.

Птерозаврите са страховито изглеждащи летящи влечуги, властвали в небесата по времето на динозаврите. Откритите находки са на вид, чиито размах на крилете е достигал до около 4 метра.

Находката е проучвана в продължение на 10 години, през което време са открити голям вкаменени яйца. В част от тях са запазени и останки от ембриони в различна степен от развитието си.

Благодарение на богатото находище учените могат да научат повече за тези отдавна изчезнали влечуги. Така например гъстотата на разположение на яйцата дава известни основания да се смята, че може би птерозаврите са живеели на колонии, подобно на някои от днешните птици. Любопитен факт е, че въпреки многото яйца, не е открито нито едно гнездо. Друга загадка, която все още не е решена, е дали малките птерозаври са се раждали готови за самостоятелен живот или е трябвало да бъдат поне известно време под грижите на родителите си. Откритите ембриони показват недостатъчно развити влечуги, но учените няма как да определят в каква степен от развитието си са те.


Източник: www.npr.org

Снимка: Zhao Chuang 

 

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори