Дребната шарка се завръща по света, поради причини, от които трябва да се срамуваме през 21-ви век


Светът не е направил достатъчно, за да осигури достатъчно покритие на ваксините и заради това дребната шарка се завръща с ускоряващи се темпове.

Според нов доклад на Световната здравна организация през 2017 г. броят на случаите на дребна шарка, за които е съобщено, се е увеличил с над 30%. И се има предвид в световен мащаб!

От 1963 г. дребната шарка е предотвратимо заболяване – появява се първата ваксина против него. Освен това само допреди малко повече от десетилетие то е било на път да изчезне от лицето на Земята. Но за да се случи това, трябва поне 95% от населението да е имунизирано. Тези проценти така и не са достигнати. През последните години дори се наблюдава обратна тенденция – все по-малко хора са имунизирани.

За съжаление, причините за този обрат в борбата с болестта, не се коренят в някакви нови нейни мутации или непознати разновидности. Те най-общо могат да се определят… като немарливост, глупост и невежество.

В много страни постигнатите през десетилетията успехи по отношение на повсеместната и навременна ваксинация срещу дребна шарка са довели до положение, при което държавата разхлабва контрола върху това, а се заделят и по-малко средства. Към горното може да се добави още нещо, типично за последните години – бум на т. нар. „антиваксъри“ или хората, които съзнателно и открито се противопоставят на ваксините. Причините на пръв поглед могат да са различни – понякога са религиозни, друг път са свързани с конспиративни страхове, трети път причината може да е чисто и просто дезинформация. Всичко това обаче може да бъде сведено до едно – невежество и глупост. А те пораждат опасни последици, които могат да се отразят на цели поколения. До създаването на ваксината срещу дребна шарка, всяка година по света е имало по около 2.6 милиона смъртни случая, причинени от болестта.

Дано тези времена не се върнат във век, в който разполагаме с всички необходими средства да изкореним дребната шарка повсеместно. Единственото, което трябва да направим, е да постъпим разумно и образовано, като формираме мненията си въз основа на научните факти.


Източник: Weekly epidemiological record

Снимка: Уикимедия

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори