Невероятна нова находка разкрива пернат динозавър с преливащи се цветове


Макар относително отдавна да е известно, че много от динозаврите са били пернати, масовата представа за тях все още продължава да отразява вид, доближаващ ги до влечугите. Но едно ново удивително откритие, може би ще ни помогне да си представим колко впечатляващо пернати са били, неотстъпващи по нищо дори и на някои от най-колоритните птици!

Международен екип от учени обяви анализа на вкаменелости от динозавър, открити през 2014 г. в Китай. Голям приблизително колкото пуйка, видът Caihong juji е имал шия, опасана от цветни пера. Но не какви да е, а преливащи в цветовете на дъгата, точно като при много от днешните видове колибрита!

Учените не могат да определят точно какъв цвят са били перата, защото самите пера са се разградили, оставяйки само вкаменен отпечатък. Но той е толкова детайлен, че те са били в състояние да забележат формата на отделните меланозоми – клетъчните органели, които придават пигментацията на перата. И когато тези меланозоми са сравнени с такива от съвременни птици, се е оказало, че те в голяма степен съответстват на тези при птиците, чиито пера са с преливащи цветове.

Caihong juji се отличава и с това, че е най-ранния динозавър, при който са открити асиметрични пера. При съвременните птици тези пера покриват крилете и помагат за контрол при полета. Но при древният им родственик, живял преди 161 милиона години, те са в опашката. Допълнителни изследвания ще помогнат на учените да добият още повече знания за това и други подобни създания, част от естествената история на планетата ни.


Източник: news.utexas.edu

Снимки: Velizar Simeonovski, The Field Museum, for UT Austin Jackson School of Geosciences; Hu, et al., 2018

© 2015 — 2023
zanaukata.eu

Харесайте ни във Facebook!


Затвори